Groot-Brittannië is flink bezig het Nederlands vestigingsklimaat, dat aantrekkelijke is voor internationale bedrijven, te kopiëren.
Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.
Nederland staat nog altijd hoog op de lijstjes van goed vestigingsklimaat, “maar we zien dat de Britten maatregelen nemen die ontzettend lijken op wat wij al hadden. Dat moet ik ontzettend goed in de gaten houden”, aldus Wiebes.
Het vertrek van vier werknemers en het hoofdkantoor van de Amerikaanse koffieketen Starbucks van Amsterdam naar Londen heeft daar volgens hem niets mee te maken.
Starbucks wil de ‘holding’ dichterbij de belangrijkste markt hebben. De overige 200 werknemers van Starbucks blijven gewoon in Nederland werken, aldus Wiebes.
'Vertrek Starbucks waarschuwing voor politiek'
De Amerikaanse Kamer van Koophandel in Nederland (AmCham) ziet het vertrek van Starbucks uit Amsterdam als een "wake-up call" voor de Nederlandse politiek. "De Nederlandse politiek springt lichtzinnig om met buitenlandse investeerders en dat is op termijn schadelijk voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid", zei Patrick Mikkelsen, directeur van AmCham, woensdag.
Het is volgens hem helemaal geen automatisme dat Amerikaanse bedrijven zich in Nederland vestigen of dat zij hier blijven.
"De concurrentie met vooral het Verenigd Koninkrijk is heel groot. Eerder maakte Philip Morris bekend een groot deel van zijn activiteiten in Nederland te staken en verplaatste chemieconcern Lyondell Basell zijn hoofdkantoor naar Londen", aldus Mikkelsen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl